IMG_0113-(1)
Изображение

Светлана Боянова откри в Пловдив първия си регионален консултантски център

Бившият заместник-министър на земеделието и храните от първия кабинет на Бойко Борисов Светлана Боянова откри в Пловдив регионален офис. В него ще се предоставят комплексни услуги и консултации в сферата на земеделието, хранително-вкусовата промишленост и селските райони.

„Избрах в Пловдив да бъде първият ми извънстоличен консултантски офис, защото регионът има голям потенциал. Тук са развити всички сектори на земеделието – производството на плодове, зеленчуци, на етерично-маслени и лекарствени култури, преработвателната и консервна промишленост. Тук мога да развия както моята дейност, така и да обърна внимание на големия брой земеделски стопанства в района на Пловдив, Пазарджик, Хасково и Стара Загора“, посочи Светлана Боянова. Тя подчерта, че целта й е да даде комплексна услуга и да помогне за целия бизнес на земеделските стопани. „При нас представителите на агробизнеса ще могат да получат не само компетентна информация по мерките на Програмата за развитие на селските райони и помощ за подготовка на проекти, но и за директните плащания, за акциза, за данъчното облагане и т.н.“, коментира бившият заместник-министър. Тя увери, че амбицията й е да съдейства и за реализацията на продукцията на фермерите.

Светлана Боянова представи своя екип от Института за агростратегии и иновации, както и експертът, който ще работи с клиенти в Пловдив и региона.

Събитието уважиха областният управител на Пловдив Здравко Димитров, почетният консул на Италия Джузепе Ди Франческо, деканът на Агрономическия факултет в Аграрния университет доц. Божин Божинов, официалният представител на веригата от болници и здравни системи „ACIBADEM“ д-р Гюрай Ходжев, известни земеделски производители и представители на бизнеса.

Екатерина Кючукова, говорител на РИОСВ-Пловдив, зам.-председател на УС на Асоциацията на селскостопанските журналисти в България

1

България представя традиционни продукти на Зелената седмица в Берлин

БЕРЛИН. България се представя с атрактивен щанд на световното изложение за храни Зелена седмица в Берлин. Българският павилион изглежда като възрожденска къща, а посетителите спират често заради музиката и хората на ансамбъл Българе.  Представяме продукти като кисело мляко, сирене, трапезна розова вода, лютеница и кьопоолу, локум, вина, ликьор от роза, кисело мляко, мастика и ракия. Представени са и традиционните сурово-сушени колбаси като филе Елена, Панагюрска луканка, роле Трапезица и кайсерован врат Тракия.
2
През април се очаква агроминистерството да организира щандове с български продукти в големите търговски вериги, съобщи зам.-министърът на земеделието Васил Грудев. В конференцията съпътстваща изложението участват около 70 агроминистри от цял свят. Общо изложителите са 1 660 от 65 страни.
3
Тази година основната страна партньор на изложението е   Мароко – това е първата африканска държава, която влиза в подобна роля. Земеделските производители от Мароко представят местни храни и продукти – зехтин, арганово масло, шафран, фурми, ядки, леща, кускус, вода от дестилиран портокалов цвят, която се използва за ароматизирането на храни и напитки, масло от розмарин – използвано в козметиката и с терапевтични цели, розова вода, смокини, каперси и млечни продукти от камилско мляко.
5
Основни теми на съпътстващата изложението конференция са изхранването на градовете, тъй като там в следващите десетилетия ще бъде концентрирано 70%от световното население и ликвидирането на глада. Експерти обсъждат и значението на градското земеделие – градини, оранжерии и кошери в урбанизираните територии.
1И отбелязват, че то има значение не толкова като източник на хранителни продукти, а по-скоро културна роля и е част от екологичното възпитание тъй като нагледно показва какво означава хората да произвеждат и да купуват местни продукти. Също така запазва традициите на хората, които идват от селски райони в големите градове.
При това производство трябва да се отчетат и рисковете – например замърсяването на градовете заради индустриалното производство.
4
Близо до сградата, в която бе открито изложението през 2014 г., са настанени стотици бежанци, което показва как кризата с мигрантите стана част от ежедневния живот в Германия, каза по време на откриването на изложението Йоахим Руквилд, президент на Асоциацията на фермерите в Германия.

Автор: Надежда Бочева
Член на Асоциацията на селскосопанските журналисти в България, специален пратеник в Берлин