Изображение

Есенен тур из Добруджа на Асоциацията на селскостопанските журналисти в България

За три дни представители на Асоциацията на селскостопанските журналисти в България обходиха редица селца и градчета от Добруджа, за да се срещнат с фермери от региона и да пресъздадат есенното великолепие на родното земеделие и животновъдство в житницата на България.

dav

Сред обектите бяха Земеделският добруджански институт в Генерал Тошево с неговите селекционери, най-голямата земеделска кооперация в страната, намираща се в село Професор Иширково, семейна ферма за млечни крави край Добрич, производителка на шафран край Дулово, собственичка на лозя край Балчик, която експериментира с вино с необичайни за вкуса на българите стилове, рибарското сдружение в село Ветрен и Фестивалът на добруджанската кухня в силистренското село Сребърна, където се намира и едноименният уникален резерват за птици край Дунава.

dav

За работливия дух на добруджанеца са изписани хиляди страници, но целта ни беше да усетим духа на времето в момент, когато поколението от 50-те години на миналия век все още здраво държи управлението на стопанствата, само че с тъжното усещане за липса на приемственост.

Дали заради емигрантската вълна и отлива на младите хора от фермерството или заради липсата на адекватни политики в земеделието, но общото настроение сред иначе работливите хора от Североизтока остава минорно. Може би защото пропастта между отрудения човек от полето и администрацията в столицата все повече расте, независимо от опитите й да докаже колко грижовна е за агросектора.

dav

Но нека да приключим оптимистично с фразата, че въпреки огромните проблеми в сектора селското стопанство си остава една от малкото котви, на която продължава да се държи икономиката на страната. Защото за нас е важно посланията на добруджанци, представени с интервютата, направени от колегите, да достигнат до хората, от които зависи разрешаването на проблемите.

dav

Журналистическият тур беше организиран и със съдействието на Министерството на земеделието, храните и горите, за което Асоциацията изразява своята благодарност.