768--IMG_8015-960x640
Изображение

Как инвестират производителите на водорасли във Великобритания

Великобритания е един от важните търговци на продукти от водорасли в световен мащаб. Амбициите на страната в бъдеще са свързани с разрастването на производството и износа на органичните продукти, които се използват в хранителната индустрия, производството на фуражи, торове и козметика. Очакванията на анализаторите са, че световният пазар за водорасли ще достигне стойност от $22,13 млрд. до 2024 г.

Най-големият в страната производител на продукти от водорасли, базираната на остров Люис компания Hebridean Seaweed, разраства производството си по проект на стойност £7 млн. Над £650 000 от средствата са осигурени от Агенцията за бизнес развитие на Шотландия и ще бъдат използвани за период от 10 месеца. В момента компанията изгражда новата си производствена база с модерен изследователски център край шотландския град Сторноуей. Средствата на стойност £800 000 са осигурени от Европейския фонд за морско дело и рибарство.

The Hebridean Seaweed Company произвежда основно аскорбинова киселина на прах и екстракт от водорасли в течна форма и на прах. Работят с 1 600 контрактори, сред които са световни гиганти-предприятия за храни и безалкохолни напитки, фуражии, торове, козметика. По думите на управляващия директор Мартин Маклауд разширяването на производствените мощности се дължи на увеличеното търсене в световен мащаб.

Най-значимите предимства на водораслите, които растат по бреговете на остров Люис са свързани със здравословното хранене. Според научни изследвания пребиотиците от водорасли повишават имунната система, помагат при болести на храносмилателния тракт, допринасят за предотвратяване на рак на дебелото черво. Също така съдействат за задържането на калций в костите, което ги прави отлично натурално средство срещу остеопороза.

“Западните острови притежават огромен потенциал за използване на водораслите. Ние събираме само една малка част от тях и работим в близко сътрудничество с лицензиращата агенция The Crown Estate, както и с други органи.“, уверява Мартин Маклауд, който беше домакин за група делегати от Европейската мрежа на селскостопански журналисти. Hebridean Seaweed реколтира целогодишно чрез малък флот от корабчета. Компанията е единствената в страната, която притежава автоматизирани машини за прибиране на водорасли. Сушенето става в тунелни пещи и е съобразено с поръчките на клиентите.

Мартин Маклауд е категоричен, че и в бъдеще компанията ще осъществява прибирането на водорасли от естествените им находища по устойчив начин. „Ако загубим тях, губим бизнеса си.“, казва той.

Лилия Александрова, специален пратеник на Асоциацията на селскостопанските журналисти в България. Статията е публикувана в „Агрозона“