IMG_8981
Изображение

Комисарят по земеделие Фил Хоган: Достъпът до нови пазари е основен приоритет за мен!

„Фермерите не са рецидивисти, а достойни и трудолюбиви хора, и затова аз предложих нова, по-справедлива система от санкции за грешките, както и системата „жълт картон“

Добре дошли този следобед в Брюксел! Европейските земеделски журналисти са главните проводници на информация за нашите фермери на основните проблеми и тенденции, засягащи храните и селското стопанство в Европа и извън нея. С тези думи комисарят по земеделие Фил Хоуган приветства агрожурналистите от целия Европейски съюз, участващи в традиционната годишна Ag-Press среща, която се проведе в Брюксел. Комисарят Хоуган говори с изключителна топлота и любов за фермерите, за ОСП, за пазарите, опростяването на озеленяването на ОСП. „На фермерите не можем да гледаме като на рецидивисти, които искат да измамят хазната на ЕС, напротив това са достойни и трудолюбиви хора, които изхранват семействата си с достоен труд”, подчерта той. Затова нашата цел е ОСП да се опрости, както и фермерите да бъдат улеснени при подаване на документите за субсидии. Хоуган подчерта, че неговата основна цел е търсенето на нови пазари за продукцията на европейските производители на храни.

Китайският пазар за храни замества руския за ЕС

Комисарят визира положителни новини в търговията. След лек спад през октомври 2015 г., износът на продукти на хранително-вкусовата промишленост в ЕС от ноември 2015 отново се качват и са достигнали 10,9 милиарда €. По този начин се надвишава стойността на предходните години за същия месец с около 500 милиона €. Износът на европейски храни за трети страни се е увеличил с 5,7% в стойност в сравнение със същия предишен период, каза той.

Зеленчуци, цитруси, пшеница и живи животни

Според него експортът към САЩ и Китай, който сега е втората най-важната дестинация за износ на ЕС, като по този начин замества Русия, Саудитска Арабия, Турция и Южна Корея, особено се е увеличил в последните 12 месеца. Най-големите увеличения в месечни стойности са за зеленчуците, цитрусови плодове, пшеницата и за живи животни. От друга страна, месечни стойности на износа слязоха надолу, по-специално за виното и за спиртните напитки. През ноември 2015 г. вносът на храни към ЕС се запазва на 9,5 млрд €, на същото ниво като през октомври 2015 г. Същият е вносът на тропически и други плодове, както и зърнени храни, различни от пшеница, докато този на кюспе и цитрусовите плодове е спаднал. Търговското салдо за всички селскостопански и хранителни продукти от ЕС през ноември 2015 показа излишък в износа на около 1,3 милиарда €. Като се добавят предстоящото възобновяване на американския пазар за ябълки и круши и разширяването на възможностите за европейските износители на ябълки в Индия, може да се каже, че това е положителен старт на годината от страната на експорта. Смятам да продължа да карам в тази посока с „дипломатическа офанзива“ и през 2016 г., обеща Хоуган.

Край на стреса и безпокойството за фермерите

Аз предложих нова, по-справедлива система от санкции за грешките на земеделските производители, както и система „жълт картон“ за първите във времето грешки. И това надявам се, ще сложи край на стреса и безпокойство, които много трудолюбиви селскостопански семейства чувстват при попълване на подробни форми за кандидатстване за субсидии, представи новата идея комисарят по земеделие. Опростяване на ОСП за трудолюбиви фермери в Европа е абсолютен приоритет за мен, още от първият ми работен ден тук. Фермерските семейства на територията на ЕС често се чувстват като „уловени в капан от страна на властите, когато става въпрос за заявления за подпомагане, каза той.

Жълт картон

Хоуган обясни, че именно поради тази причина, той е предложил нова, по-справедлива система от санкции за грешки, както и система „жълт картон“ за първите грешки във времето. Това трябва да се надяваме, че ще сложи край на стреса и безпокойството за хората, които попълват заявленията.

Допълнително опростяване пък ще даде възможност за предварителни проверки на заявления за помощ, които да бъдат извършени от властите преди заявлението да е официално затворено. Така грешките ще бъдат намалени, тъй като земеделските производители ще се съдейства активно техните документи да са точни. По този начин, земеделските производители ще получават само помощта, на която те имат право – нито повече, нито по-малко. Това е честна игра за земеделските производители и също толкова важно, честна игра за данъкоплатците – по-малко грешки се равняват на по-малък риск за правилното финансово управление на ОСП.

Светлана Трифоновска
Пратеник на АСЖБ в Брюксел