Членовете на АСЖБ посетиха завода на „Биовет“ АД в Разград

Членовете на Асоциацията на селскостопанските журналисти в България посетиха на 2 октомври завода на „Биовет“ АД в Разград и се срещнаха с ръководството на компанията. Теменуга Газова, управител на „Биовет“ АД – клон Разград, и оперативният директор Добромир Филипов представиха дружеството. Общата площ, на която е разположен „Биовет“ – клон Разград, е 900 000 кв. м. Състои се от производствени площадки, складове, пречиствателни станции. На територията на завода има ферментационни мощности – 4 производствени цеха с капацитет 3130 m3, мощности за химическо пречистване – 3 производствени цеха, мощности за химически синтез – цех за полусинтетични активни вещества, мощност за производство на стерилни продукти.

АСЖБ Асоциация на селскостопанските журналисти в България

Общата площ, на която е разположен „Биовет“ – клон Разград, е 900 000 кв. м.

Всяка година инвестираме средно над 10 милиона евро в нови производствени мощности, подобряване условията на труд, в обогатяване на продуктовата гама, коментира управителят на „Биовет“ АД – клон Разград Теменуга Газдова. Инвестициите в продуктовото портфолио са насочени в нови антикокцидийни продукти (Monimax®/ Monicox®, Monensin Cattle), нови ветеринарномедицински продукти (Parofor®, Pigfen®, Amphen®); ваксини – Huveguard® Start, Huveguard® Plus, Advent®.

„Биовет“ планира да започне и производство на ваксини за хуманната или ветеринарната медицина. Засега всичко е в много ранна фаза, подчерта Теменуга Газдова. Тя обясни, че компанията се стреми да отговаря на нуждите на пазара, а най-добре е тя да ги изпреварва. Производството на ваксини може да става кампанийно, а машините в завода могат да произвеждат продукти и за хуманната, и за ветеринарната медицина.

„Биовет“, чийто мажоритарен собственик е „Хювефарма“, произвежда в заводите си в Разград и Пещера хуманни и ветеринарни субстанции. В завода в Ботевград се правят ензими и пробиотици, а в производствените бази в Линкълн и Сейнт Луис, САЩ, съответно се произвеждат ваксини и готови форми.

АСЖБ Асоциация на селскостопанските журналисти в България

Журналистите от АСЖБ посетиха завода на „Биовет“ в Разград

Фирмата произвежда субстанции за ветеринарната и хуманната медицина, ензими, фуражни добавки, съставки за козметичната индустрия и продукти за хранителни добавки. Продуктите на „Биовет“ се предлагат в 96 държави чрез „Хювефарма“, като делът от общия пазар на лекарства (отделно от ваксините) в България е около 30%. Над 90 на сто от продукцията е предназначена за износ.

През последните няколко години са направени сериозни инвестиции – в периода 2009-2012 г. е открит нов завод в Разград, како и дъщерни дружества в Индия и Бразилия. През 2013-2014 г. компанията придобива в световен мащаб OptiPhos® портфолио от Enzyvia LLC, както и и Viridus Animal Health LLC – ADVENT® vaccine. Тази година купи фабриката ANC Nutrition – Турция, която произвежда и търгува с препарати за ветеринарната медицина. Турската фирма е дългогодишен дистрибутор на „Хювефарма“ за Турция, а целта на сделката е да се доразработи бързо развиващият се пазар за производство на птици и преживни животни в югоизточната ни съседка.

В откритото през 2012 г. разширение на завода в Разград бяха инвестирани 30 млн. евро. Така ферментационният капацитет на „Биовет“ бе увеличен с 20 на сто. Работи се с най-ново поколение автоматизирани производствени съоръжения в синхрон с последните GMP и FDA стандарти. През 2014 влезе в експлоатация ново съоръжение за производство на стерилни продукти на територията на „Биовет“ – Разград. Планират се още нововъведения и модернизация на производството, реновации и разширяване на ферментационния капацитет и складовите помещения.

Нова уникална концепция за апликация на ензими е разработена от отдела за научна и развойна дейност на „Хювефарма“ – инстантно водоразтворими ензими с марките Optiphos® и Hostazym X® чрез иновативната концепция за пречистване и формулиране. Huvematic® е специално разработена машина, която превръща високо концентрираните ензими от прах в течни ензими на мястото, където ще се употребяват и при поискване. Машината използва специално разработените високо концентрирани инстантни водоразтворими ензими на прах Hostazym® X WSP и OptiPhos® WSP, което замества досегашните IBC контейнери за течни ензими.

Ползите от това са, че няма нужда да се заменят повече IBC контейнери за течни ензими, спестяват се разходи за труд, не се заема складова площ с празни контейнери, което осигурява повече място във фуражния завод; не се налага използването на повдигащи мотокари, отпада работата и разходът по празните контейнери; няма загуби от разливания, теч и риск от зараза при заменянето на контейнерите.

„Хювефарма“ е разработила и свой калкулатор за ветеринарно дозиране – инструмент за всички операционни системи, предназначен да изчисли коректната доза на базата на телесно тегло или дозата на активно вещество в мг/телесно тегло. Той е приложим за всеки медикаментозен премикс, водоразтворими ветеринарномедицински продукти в производството на птици и свине, без значение от концентрацията на продукта.

По-късно журналистите от АСЖБ посетиха спортния комплекс и стадиона на ФК „Лудогорец“.
Асоциация на селскостопанските журналисти в България