АСЖБ на посещение в завода на белгийската компания „Алифос“ в Девня

Членове на Асоциацията на селскостопанските журналисти в България посетиха на 2 октомври завода на белгийската компания „Екофос груп“ („Ecophos Group“) край Девня.  Предприятието е на дъщерната фирма „Алифос България“, която се занимава с производството на фосфорни добавки за животински фуражи.

„Екофос груп“ изгражда у нас световен демонстрационен център за технология за добив на фосфати чрез дъщерното си дружество „Технофос“ („Technophos“), съобщиха от компанията. Инвестицията е 7,5 милиона евро, като проектът предвижда центърът да заработи през юли 2016 г.

Асоциация на селскостопанските журналисти в България, АСЖБ

С нарастването на световното население нуждата от храни ще расте, посочи пред членовете на АСЖБ Крис ван Дам, директор „Бизнес развитие и проекти“ в „Екофос“.

„Екофос груп“ вече има собствен завод в Девня с капацитет 100 000 тона на година. Мястото е избрано заради добрата инфраструктура, логистика и близостта до Пристанище Варна. В новия център ще бъде демонстрирана технология, по която се извлича фосфор от различни видове скали – с високо и с ниско фосфорно съдържание. Целта е чуждите инвеститори да предлагат не само фосфорни добавки за фуражната индустрия, но и да продават технологията за извличане на фосфор, която единствени притежават в света.

Белгийската бизнесгрупа притежава патент върху нея, а автор на изобретението е Мохамед Таким, който основава „Екофос“ преди 19 г. В разработването на технологията са вложени над 35 милиона евро. Тя позволява фосфор да се добива от нискокалорични скали с 5% съдържание на фосфорни съединения, докато при традиционната технология е необходима висококалорична скала със съдържание на фосфор над 30 на сто, обясни Крис ван Дам, директор „Бизнес развитие и проекти“ в „Екофос“.

Асоциация на селскостопанските журналисти в България, АСЖБ

Джон Гъстин, главен оперативен директор на „Алифос“, Галя Николова, главен оперативен директор на „Алифос България“, Венета Димитрова, главен оперативен директор на „Технофос“ и Крис ван Дам, директор „Бизнес развитие и проекти“ в „Екофос“ (отляво надясно) пред бъдещия демонстрационен център

Ако сега основно суровината се добива в страни като Мароко, САЩ, Бразилия, Китай, Казахстан и Близкия Изток, с новата технология картата се променя драстично, тъй като потенциални находища на нискокалорични фосфатни скали има в много повече страни по света.

В момента 85-86% от фосфатната индустрия е концентрирана в производството на минерални торове, останалите 14-15% са разпределени в производството на фуражни добавки и фосфорна киселина.

С нарастването на световното население, което от 6,8 милиарда сега към 2050 г. се очаква да стигне до 11 милиарда, нуждата от храни ще расте, посочи Крис ван Дам. По тази причина трябва да се увеличи и производството на животински и растителни продукти. Това от своя страна налага ръст в производството на фуражи и торове, а световните запаси от фосфор, който се влага в тези производства, са ограничени и след 100 г. се очаква да бъдат изчерпени. Затова технологията, която предлагаме, е с голям икономически и екологичен ефект, подчерта Крис ван Дам. Тя е чиста, тъй като отпадъчният продукт гипс се използва при производството на гипсокартон.

Асоциация на селскостопанските журналисти в България, АСЖБ

„Екофос“ притежава още няколко патента за производство на висококачествени фосфати от различни източници. Една от най-модерните технологии е за извличане на фосфор при преработката на утайките от пречиствателните станции. Добитата суровина се влага в производството на минерални торове.

В момента в завода ни в Девня произвеждаме три типа фосфатни продукти, а в базата ни в Ротердам – шест, съобщи Джон Гъстин, главен оперативен директор на „Алифос“ („Aliphos“), част от „Екофос Груп“. В процес на изграждане е фабрика в Дюнкерк, Франция, където ще се произвежда нов фосфатен продукт DCP-дехидрат. Работи се и по два нови проекта в Индия и Северна Африка, допълни Джон Гъстин.