България представя традиционни продукти на Зелената седмица в Берлин

БЕРЛИН. България се представя с атрактивен щанд на световното изложение за храни Зелена седмица в Берлин. Българският павилион изглежда като възрожденска къща, а посетителите спират често заради музиката и хората на ансамбъл Българе.  Представяме продукти като кисело мляко, сирене, трапезна розова вода, лютеница и кьопоолу, локум, вина, ликьор от роза, кисело мляко, мастика и ракия. Представени са и традиционните сурово-сушени колбаси като филе Елена, Панагюрска луканка, роле Трапезица и кайсерован врат Тракия.
2
През април се очаква агроминистерството да организира щандове с български продукти в големите търговски вериги, съобщи зам.-министърът на земеделието Васил Грудев. В конференцията съпътстваща изложението участват около 70 агроминистри от цял свят. Общо изложителите са 1 660 от 65 страни.
3
Тази година основната страна партньор на изложението е   Мароко – това е първата африканска държава, която влиза в подобна роля. Земеделските производители от Мароко представят местни храни и продукти – зехтин, арганово масло, шафран, фурми, ядки, леща, кускус, вода от дестилиран портокалов цвят, която се използва за ароматизирането на храни и напитки, масло от розмарин – използвано в козметиката и с терапевтични цели, розова вода, смокини, каперси и млечни продукти от камилско мляко.
5
Основни теми на съпътстващата изложението конференция са изхранването на градовете, тъй като там в следващите десетилетия ще бъде концентрирано 70%от световното население и ликвидирането на глада. Експерти обсъждат и значението на градското земеделие – градини, оранжерии и кошери в урбанизираните територии.
1И отбелязват, че то има значение не толкова като източник на хранителни продукти, а по-скоро културна роля и е част от екологичното възпитание тъй като нагледно показва какво означава хората да произвеждат и да купуват местни продукти. Също така запазва традициите на хората, които идват от селски райони в големите градове.
При това производство трябва да се отчетат и рисковете – например замърсяването на градовете заради индустриалното производство.
4
Близо до сградата, в която бе открито изложението през 2014 г., са настанени стотици бежанци, което показва как кризата с мигрантите стана част от ежедневния живот в Германия, каза по време на откриването на изложението Йоахим Руквилд, президент на Асоциацията на фермерите в Германия.

Автор: Надежда Бочева
Член на Асоциацията на селскосопанските журналисти в България, специален пратеник в Берлин